Idag är det söndag och ja... ingen speciell söndag egentligen men vadå? Varför inte fixa till en två rätters ikväll? De e inte så svårt eller jobbigt som det låter. Gör bara som Reza skriver och bjud din partner eller någon annan du håller kär på middag så blir din söndag speciell. För de e ändå så att det mesta är roligare med två... även söndagsmiddagen ;)
Recepten är för fyra personer men om ni är två så har ni goda matlådor imorgon, bra start på veckan ;)
 
Förrätt
Kokta rödbetor med fårost 
 
 
Varmrätt
Kycklingfilé fylld med tomat och lindad i bacon med krämig rotfruktslåda. 
 

Till förrätten behöver du:
6 st. Rödbetor
150 g. Fetaost
Purjolök
Olivolja
Flingsalt o kvarnmalen peppar
 
Till varmrätten behöver du:
4 Kycklingfiléer
1 Tomat
1 paket bacon
Smör till pannan
 
6 st. Potatisar
2 st. Palsternackor
2 st. Morötter
1/4 Blomkål
Purjolök (den mörkgröna delen)
Matlagningsgrädde
Oregano
Salt o peppar
 
Lägg de oskalade, tvättade rödbetorna i en gryta och täck med vatten. Salta med vanligt salt. Låt koka upp och sen få stå o puttra medan du förbereder varm rätten, ca. 25-30 min. Men tänk på att det är olika beroende på storleken på betorna så känn efter med en provsticka eller liten kniv under tiden.
 
Sätt ugnen på 300 grader. Ta fram en ugnsform och lägg i lite smör i botten. Skiva den oskalade tvättade potatisen, skala palsternackan och morötterna och skiva dem med. Lägg i formen. Bryt blomkålen i små buketter och rosta dem sedan i en stekpanna till de får en rostad brun färg utan att brännas. Det för att få fram en rostad mer "jordig" smak". Lägg allt i formen, salta och peppra och ställ in i ugnen. Sänk värmen till 200 grader.
Ta fram kycklingfiléerna och förbered dom på en separat skärbräda. Tänk på hygienen extra noga med kyckling och att du inte använder samma redskap utan att diska dem emellan.
Skär ett snitt/ficka tvärs över kycklingen. Fyll med saltade tomatskivor och linda in i baconskivor. Fäst ev. baconet med tandpetare.
 
Bryn i lite smör, salta och peppra. Tänk på att vara sparsam med saltet på filéerna för baconet är så pass salt i sig så det brukar räcka faktiskt.
Öppna ugnen och rör om i rotfrukterna. Ställ in kycklingen i ugnen i egen form och stäng igen. Häll lite av grädden i stekpannan och häll i lite kycklingfond, rör om. Häll över allt det gottiga över rotfrukterna i ugnen och häll på med mer grädde till det precis täcker. Strö över den grovstrimlade purjolöken.
 
Låt stå i ugnen i ca 20 min. Känn efter kycklingen ibland. Köttsaften ska vara genomskinlig. En bra tumregel brukar vara att klämma på köttet med fingret och mitt på hakan med den andra handen. Känns det lika i motståndet är det oftast klart. Men dubbelkolla alltid. Kycklng ska vara genomstekt!
 
Känn på rödbetorna och när de är klara så häll bort vattnet och spola med kallt vatten i några minuter. Skala under rinnande kallt vatten genom att "gnugga" betorna mellan fingrarna.
 
Klyfta rödbetor och strimla purjolök. Lägg en bädd av purjo och lägg upp rödbetor. Smula på fårost, salta och peppra och ringla lite god olivolja. pynta lite och njut av din förrätt.
 
Ta ut rotfrukterna när de är mjuka och grädden känns krämig och skön. Lägg upp rotfrukterna och skiva kycklingfiléer och lägg upp, ta bort ev. tandpetare. Ringla över lite av den krämiga "gräddsåsen".
Garnera med fantasin. Jag tog paprika och färsk fikon :)
 
Njut av din söndagskväll med någon/några du tycker om. 
 
Ha en fin söndag / Reza :)
 
 
Kyckling, Rezas food, allmänt, food, middag, recept,

Kommentera

Publiceras ej